skip to Main Content
Image Of A House's Courtyard
Image Of The Threshold Fo A Corridor To Courtyard In An Architectural House.
Image Of The Entry To A Home With Address Located At The Interface Of The Existing Building And. The New Alterations.
Image Of A House's CourtyardImage Of The Threshold Fo A Corridor To Courtyard In An Architectural House.Image Of The Entry To A Home With Address Located At The Interface Of The Existing Building And. The New Alterations.

HAMILTON COURTYARD HOUSE
Residential, House Alterations and Additions
2015 – 2019

The design for this home utilises the existing footprint of a pair of timber cottages linked by a shared driveway. This arrangement had resulted in vehicles dominating the north facing backyards and the cottages having long disowned facades. Once the vehicles relegated to the front of the site and the original eastern cottage reluctantly replaced, the functional diagram could be altered to make the space in between structures the key aspect of the home. The courtyard sanctuary promotes wellbeing, light and ventilation in the middle this bustling and vibrant family home. A new north facing living wing connects the original forms to complete the courtyard enclosure opening the communal spaces of the house onto a reclaimed north facing yard to accommodate active children.

Project Team: Mark Spence, Dana Hutchinson, Tegan Warris, Amelia Tedder
Builder: Built by Eli – Eli Conroy, Kyle Hendersen
Bricklayer: Brickslayer 
Timber Joinery and Furniture: Everett Creative
Joinery: Kameo Design
Structural Engineer: Skelton Consulting Engineers
Surveyor: Richard Hutchinson Surveying
Landscape Architect: Bosque Studio
Geotechnical: Forum Consulting Engineers
Quantity Surveyor: Fadrel
Hydraulic Engineer: Marline Building Services Engineers

Back To Top