skip to Main Content
Image Looking Through A Renovated Interior And A Timber Sliding Toor To A Sunny Deck
Image Looking Through A Renovated Interior And A Timber Sliding Toor To A Sunny Deck
Image Of A Renovated Interior Showing Original Brickwork Above New Sliding Timber Door.
Image Of A Laundry Opening Onto A Covered Verandah With An Outdoor Sofa
Image Of A Renovated Kitchen And Living Area.
Image Of A Renovated Bathroom With White Tiles And Timber Cabinets.
Lowlands Cottage 06- Image Of A Renovated Kitchen Looking Towards An Original Cottage Window
Diagram For The Parts Of A Cottage That Were Removed As Part Of It's Alterations And Additions.
A Diagram If The New Walls And Opening Added To A Cottage As Part Of Its Alterations To A Modern Family Home.
Image Looking Through A Renovated Interior And A Timber Sliding Toor To A Sunny DeckImage Of A Renovated Interior Showing Original Brickwork Above New Sliding Timber Door.Image Of A Laundry Opening Onto A Covered Verandah With An Outdoor SofaImage Of A Renovated Kitchen And Living Area.Image Of A Renovated Bathroom With White Tiles And Timber Cabinets.Lowlands Cottage 06- Image Of A Renovated Kitchen Looking Towards An Original Cottage WindowDiagram For The Parts Of A Cottage That Were Removed As Part Of It's Alterations And Additions.A Diagram If The New Walls And Opening Added To A Cottage As Part Of Its Alterations To A Modern Family Home.

LOWLANDS COTTAGE

Residential, House Alterations and Additions
2018 – 2019

The existing cottage was a cute and narrow single story home in the Cooks Hill Conservation Area. The budget was tight and the brief was to open up the cellular planning for a more generous Living area that had light and connection to a small yard, replace the kitchen, bathroom, laundry and add an additional bedroom without changing the roof or adding floor area. The relocation of the laundry for accessed off the back deck and the rationalisation/relocation of both bathroom and kitchen provided the catalyst to create more open space.  The addition of three square meters at the back corner of the property allowed the addition of a bedroom in a previously dysfunctional space. A new opening cut in the side wall (not evident from the street) allowed for connection ti the yard and a a light filled living/dining/kitchen.

Project Team: Dana Hutchinson, Tegan Warris, Mark Spence 
Builder: Built by Eli
Structural Engineer: Skelton Consulting Engineers

Photography: Christopher Frederick Jones

Back To Top