skip to Main Content
Image Of A Studio House With A Woman At The Door And Child Running Down The Stairs.
Image Of A Studio House With A Woman At The Door And Child Running Down The Stairs.
A Living And Dining Area That Opens Onto A Sunny Patio.
Image Of An Establishing Garden And A Woman In A Large Glazed, Timber Framed Sliding Door.
Image Of A SIPs Panel Interior Viewing Up To A Mezzanine Level.
Image Of A Bathroom
Image Of Blockwork Detail Above A Wall Light And A Person Depending A Stair Seen Through The Window.
Image Of A Mini In A Carport With Light From Above And Planter Box Overhead.
Image Of A Dining Area Leading Onto An Opening To A Deck.
Image Of People Chatting On A Deck With Wide Stairs. A Large Open Door To Reveal The Interior Of The House.
An Interior Lined In Strand Board With A Person Looking From The Mezzanine Level To A Dining Area Below
Image Of A Studio House With A Woman At The Door And Child Running Down The Stairs.A Living And Dining Area That Opens Onto A Sunny Patio.Image Of An Establishing Garden And A Woman In A Large Glazed, Timber Framed Sliding Door.Image Of A SIPs Panel Interior Viewing Up To A Mezzanine Level.Image Of A BathroomImage Of Blockwork Detail Above A Wall Light And A Person Depending A Stair Seen Through The Window.Image Of A Mini In A Carport With Light From Above And Planter Box Overhead.Image Of A Dining Area Leading Onto An Opening To A Deck.Image Of People Chatting On A Deck With Wide Stairs. A Large Open Door To Reveal The Interior Of The House.An Interior Lined In Strand Board With A Person Looking From The Mezzanine Level To A Dining Area Below

WARATAH SECONDARY HOUSE 
Residential, New House
2017 – 2018

The form and programme that emerged from this project resulted from challenging site constraints, spatial limitations and a tight budget. Located in a flood prone area, it was necessary to elevate habitable rooms 1.2m above ground level. As a secondary dwelling, the brief needed to be achieved within 60sqm and adhere to a budget that would allow it to remain an affordable housing option. To overcome the difficulty of connecting living spaces to the outdoors (due to the raised floor level), hard and soft landscaping including stairs, decks and earth mounding were introduced. These outdoor connections, in addition to the use of split levels, resulted in a generous spatial experience that defies the small floor area. Structural Insulated Panels (SIPs) were selected as the primary material for the project for their environmental benefits, insulation qualities and speed of construction. A simple construction of standard block work, SIPS, prefinished fibre cement panels and modular components made this a time efficient low maintenance build with minimal site finishing resulted in a total construction time of just 3 months.

Project Team: Mark Spence, Dana Hutchinson
Builder: F&D DeVitis – Steve and Phil DeVitis
Structural Engineer: Skelton Consulting Engineers
Landscape Architect: Bosque Studio
Surveyor: Richard Hutchinson Surveying
Bricklayer: Brickslayer

Photography: Christopher Frederick Jones

Back To Top