skip to Main Content
Image Of A Stone Ensure Bath Leading Between Timber Screens And Decorative Brick Walls.
Image Of A Stone Ensure Bath Leading Between Timber Screens And Decorative Brick Walls.
Image Of A House At Dusk Illuminated By Internal Lights.
Image Of A Timber Screen Fence With Vines Thought It.
Image Looking From A Kitchen To An Outdoor Living Area
Image Of A Timber And Stone Kitchen
Image Of A Kitchen Seen From Outside.
Image Of A Room With A Large Timber Framed Glass Sliding Window Onto Of A Built In Storage Seat.
The View Out A Low Level Window
Image Of An Sunken Lounge With A Large Light Fitting In The Foreground.
Image Of A White Bathroom
Image Of An Outdoor Room With A Fireplace.
Image Of A Unique Window In A Brick Wall.
Image Standing On A Threshold Looking Half Inside And Half Outside.
Image Of A Stone Ensure Bath Leading Between Timber Screens And Decorative Brick Walls.Image Of A House At Dusk Illuminated By Internal Lights.Image Of A Timber Screen Fence With Vines Thought It.Image Looking From A Kitchen To An Outdoor Living AreaImage Of A Timber And Stone KitchenImage Of A Kitchen Seen From Outside.Image Of A Room With A Large Timber Framed Glass Sliding Window Onto Of A Built In Storage Seat.The View Out A Low Level WindowImage Of An Sunken Lounge With A Large Light Fitting In The Foreground.Image Of A White BathroomImage Of An Outdoor Room With A Fireplace.Image Of A Unique Window In A Brick Wall.Image Standing On A Threshold Looking Half Inside And Half Outside.
WHITEBRIDGE GARDEN HOUSE

Residential, New House
2012 – 2017

This new home was informed by our client’s experience living on the site. The design responded to a desire for a home that would allow a young family to have a seamless relationships with the native landscape of the site. Coastal winds, high saline conditions, bush fire regulations and traffic noise were all notable factors in shaping the nurturing diagram whereby the building form cradles a central garden room on the bushland side of the dwelling. The garden room became not only the pivot point for the communal spaces of the house but also an all weather outdoor living room whose activity creates the heart of the home.

Project Team:  Mark Spence, Dana Hutchinson
Builder: Evan Graham Master Builder – Evan Graham, Marcel Reinhardt
Landscape Architect: Plant Collective with Bosque Studio 
Structural, Civil, Stormwater Engineer: Izzat Consulting Engineers
Bricklayer: Brickslayer 
Arborist: Joe Pidutti
Acoustics: RCA Acoustics 
Bushfire Consultant: Newcastle Bushfire Consulting
Waste Management: Envirocycle
Hydraulic Engineer: McCullum Consultants
Flora and Fauna Consultant: Firebird ecoconsultants
Surveyor: C R Hutchinson & Co.
Geotechnical: Douglas Partners
Quantity Surveyors: Fardel
Certifier: NewCert
Energy Assessment: John de Bruyn

Photography: Jon Reid

Back To Top