skip to Main Content
Rendering Of House That Steps And Terraces Down A Hill.
Rendering Of House That Steps And Terraces Down A Hill.
Rendering Of House That Steps And Terraces Down A Hill.

WHITEBRIDGE LONG HOUSE
Residential, New House
2014 – 

The design of this new home is responsive to our client’s emotional attachment to the site as the location of childhood memories connection to family. Set on a large property with adjacent conservation bushland and ocean views the design contends with significant constraints in the form of a geotechnical slippage; three deep subterranean coal seams; bushfire regulations  and conservation issues. The arrival is from the ridge above with the design embedding itself into the site to acknowledge and emphasis the beauty of the greater landscape beyond. The large singular mass of the house provides protection from the southerly winds for outdoor living on the mid level as the house engages with its new terrain. Solar energy generation, stormwater collection and onsite waste management are among functional requirements for this family home.

Project Team: Mark Spence, Louise Eddie, Dana Hutchinson, Tegan Warris, Amelia Tedder
Landscape Architect: Bosque Studio
Structural Engineer: Izzat Consulting Engineers
Surveyor: Richard Hutchinson Surveying
Geotechnical: Douglas Partners
Civil: Northrop
Quantity Surveyor: Aplas Group 
Solar Consultant: Northmore Gordon
Bushfire Consultant: Eikos Environment and Heritage 
Energy Assessment: Building Sustainability Assessments

Back To Top